Piano toebehoren

Silent/Disklavier:

De combinatie van akoestisch en digitaal spelen in één piano/vleugelpiano kan via het Silent systeem van Yamaha of via het QuietTime systeem van PianoDisc. Beide functioneren identiek: met een hendel onder het klavier of het vastzetten van de midden pedaal weerhoudt de hamers ervan nog de snaren te raken. Terzelfdertijd hoort men via de koptelefoon de digitale pianoklank. Ideaal voor appartement en “laat-spelers”!
Silent is een gepatenteerd product van Yamaha; maar komt ook voor bij Duitse pianobouwers als Schimmel, Grotrian-Steinweg en Bösendorfer. QuietTime kunnen we in gelijk welk instrument zelf inbouwen  mits voldoende plaats en ruimte.

De pianola, die vanaf 1900 furore maakte,  heeft inmiddels een uiterst gesofistikeerde opvolger. De piano met ingebouwde – lees onzichtbare – pianist heet nu Disklavier (exclusief bij Yamaha). Er bestaat een equivalent Amerikaans inbouw systeem met de naam PianoDisc die dan wel bij bestaande piano’s en vleugels kan ingebouwd worden. Meer dan een gadget; want men kan hier ook gekende pianisten beluisteren in verschillende muziekgenres.

Vochtigheidscontrole:

Voor elk akoestisch instrument geldt de regel dat er een constant gelijke vochtigheidsgraad
(tussen 40% en 60%) moet zijn. Langdurige warmte of koude spelen hier eveneens een grote rol. Een hygrometer (= vochtigheidsgraadmeter) is een ideaal instrument om dit te controleren.
Bij te grote afwijkingen/schommelingen kunnen externe hulpmiddelen (“bevochtigers” of “vochtwreters”) bijgeplaatst worden. Er bestaat een Amerikaans inbouwpakket – DampChaser – die de balans tussen vochtig en droog kan regelen.

Piano Banken:

De houding aan de piano is heel belangrijk. Een traploos verstelbare pianobank met 2 knikarmen is op vandaag de enige gangbare “stoel”. Naast het klassieke systeem met knikarmen, bestaat er nog de bank met gasveer (te vergelijken met het systeem van een bureaustoel). De pianobanken kan men krijgen in alle kleuren en houtuitvoeringen.

Piano Lampen

Het belichten van een partituur bij piano kan soms problematisch zijn, daar dit instrument zijn vaste plaats heeft! De spreiding van het licht over beide bladzijden is belangrijk. Daarom zijn alle pianolampen nu uitgerust hetzij met halogeen hetzij met LED!! Uitvoeringen zijn er meestal in zwart, chroom en messing: ofwel mat ofwel hoogglans.

Onderhoud:

Het belangrijkste onderhoud blijft het één- à tweemaal stemmen per jaar. Per drie tot vijf jaar dient nog een fijne afregeling en harmonisatie/intonatie te gebeuren.
Het onderhouden van het meubel is een huishoudelijke taak. Een licht vochtige doek of zeemvel (ingeval hoogglans) zijn aan te raden. Hoogglanslak kan na enkele jaren wel een speciale “polish” gebruiken om opnieuw zijn volle glans te bekomen.

*Om volledig te zijn, stel ik voor, om op elk van bovenstaande sfeerpagina’s een duidelijke link te voorzien naar de rubriek “muziek accessoires”


 

Guitar Summer Sales

kortingen tot 40 %

Geniet in de maand juli van zomerkortingen tot 40 % op een selectie van gitaren.

Ben je op zoek naar je eerste gitaar of wil je gewoon een betere? Geen probleem, wij hebben gitaren voor iedereen. In onze winkel hebben we meer dan 200 gitaren op voorraad, van gitaren voor een beginner tot professionele gitaren voor beroepsmuzikanten.

Op onze facebook pagina kan je het evenement terug vinden. Daarin posten we heel wat gitaren waar we kortingen op toepassen. Voor de volledige lijst gitaren kom je gewoon naar de winkel.

Kom gerust vrijblijvend al onze gitaren proberen !

 

Volg ons op facebook

 

Nieuwsbrief

 
Blijf op de hoogte, schrijf je in!

Naam
Voornaam
E-mail